Jongeren ge-internet-ionaliseerd?

mei 22, 2008 at 4:48 pm (Overige, Uncategorized)

Even foto´s op je Hyves plaatsen, een nieuw bericht op je weblog schrijven over je dagelijkse dingen of een filmpje van jezelf op YouTube zetten. Het is tegenwoordig heel erg gemakkelijk om je hele leven op internet te gooien.

Uit een onderzoek van ÉénVandaag is gebleken dat maar liefst 55% van de ondervraagden wel eens een filmpje van zichzelf plaatst op internet en ruim 30% geeft zijn of haar adres aan vreemden op het net.

 

Maar het frappante is wel dat de meeste jongeren tussen de 12 en 24 jaar meer bescherming willen op internet. Waarom zoeken ze de oorzaak niet eerst bij henzelf?

 

Vanuit eigen ogen gezien ben je je er niet van bewust dat “heel de wereld” toegang heeft tot het internet. Je plaatst een foto op je Hyves zodat je vrienden deze kunnen bekijken. Niet met de gedachte dat wildvreemden mensen over je schouder meekijken. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde krabbels die je je vrienden stuurt via deze netwerksite. Een vriendin vraagt wat je zoal hebt gedaan en waar je bent geweest, en jij geeft het antwoord. Het liefst zo uitgebreid mogelijk, je wilt tenslotte zelf ook lange krabbels ontvangen. Gelukkig heeft Hyves daar iets op gevonden. Je kunt sinds kort je profiel en/of foto’s en krabbels ter beschikking stellen voor alleen vrienden of voor alle mensen op Hyves.

 

Dat de verschillende netwerksites populair zijn blijkt wel uit een onderzoek van Ernst&Young. Uit dit onderzoek is gebleken dat maar liefst 75% van alle internetters een eigen profiel heeft op een netwerksite. Ruim 73% van die mensen met een eigen profiel heeft deze op Hyves aangemaakt. De overige mensen zijn te vinden op MySpace van News Corporation en Schoolbank.nl.

Via Hyves kun je mensen zoeken op voor- en achternaam, woonplaats en leeftijd, op Schoolbank.nl kun je zoeken op welke scholen hij of zij heeft gezeten of nog steeds zit en via MySpace vindt je vooral muzikale voorkeuren en persoonlijke gegevens. Voila, de persoon is gevonden en de privacy is ver te zoeken.

 

Maar zijn de jongeren echt zo naïef? Nee. Uit het onderzoek van ÉénVandaag kwam ook naar voren dat veel mensen spijt krijgen van hun activiteiten op het net. Bijna 14% van de ondervraagden kwam zichzelf tegen op internet in de vorm van een filmpje of foto die zij liever niet hadden gezien. 20% van de internetgebruikers zien wel eens seksueel getinte of gewelddadige filmpjes door het gebruik van verkeerde zoektermen. Erg vervelend, want zij hadden dit liever niet tegen willen komen

 

Gelukkig zijn de jongeren nog niet zo erg ge-internet-ionaliseerd dat ze zo naïef zijn om het normaal te vinden om alles maar op internet te zetten. Nu alleen nog hun profiel op verschillende netwerksites beveiligen tegen vreemden en ze kunnen weer gezellig verder Hyven met vrienden zonder dat vreemden stiekem de foto’s opslaan die zij plaatsen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: