Hoe schreiv ick did?

april 22, 2008 at 8:12 pm (Overige)

Beina alteid doe ik de ijndredaktie foor de projeckten. Did gaat alteid goet, maar helaas haal ick er de domsten voudten uit. Sins waneer is vormaat met een vu in plaats van met een ef? Romanetje sgrijfen we fortaan met maar één n en zooveel is tegunwordug met 2 o’s. Van dese domme voudten, ga je hopeluk nied zelf ook errug dom schreifen.

Gelukkig heb ik geen moeite met foutloos Nederlands schrijven. Op de basisschool was taal al mijn favoriete vak en ook Nederlands op de middelbare school heb ik slapend gehaald. Vooral de d/t spelling gaat mij makkelijk af. Vandaar dat ik altijd voorstel om de eindredactie te doen voor alle projecten die we moeten inleveren. Je volgt een opleiding op het MIM, en nog wel als afstudeerrichting Redactie en Mediaproductie. Fouten mag je in je artikelen niet meer maken. Bij drie fouten wordt het project aan de kant gelegd en niet meer verder nagekeken. Het kan altijd gebeuren dat je iets te snel typt, en eroverheen leest tijdens het nakijken. Als je je artikel dan naar degene stuurt die de eindredactie op zich neemt, haalt diegene de laatste fouten er wel uit. Helaas wordt dat nakijken van de eigen stukken vergeten. Er wordt gedacht: “Ach, degene die de eindredactie doet haalt alles er wel uit.” Erg triest deze gedachte. Hoe leer je anders foutloos Nederlands schrijven? Als je op een redactie van een blad als bijvoorbeeld de Cosmopolitan werkt, kun je echt geen artikelen aanleveren met een paar spelfouten erin. De eindredacteur heeft wel meer dingen te doen. Je hebt dus de kans dat je zo op straat belandt. Dit wordt door veel mensen vergeten, en daarom ben ik al de hele dag bezig met een rapport van vijftig pagina’s. Op elke bladzijde staan minstens drie spelfouten, om over de schrijfstijl nog maar te zwijgen. Ik ben blij dat ik bij ten minste één iemand mijn frustraties kwijt kan, mijn lieftallige mede-eindredactiemaatje, tevens een goed vriendinnetje van me die met dezelfde frustraties kampt. Gelukkig (als je van geluk mag spreken, eigenlijk van schaamte) zijn er nog meer mensen in andere projectgroepen die ook niet weten dat wedstrijdt met alleen een d is, of vormaat met een f.

Advertenties

1 reactie

 1. Sophia said,

  Hoi!
  Wat een leuke blog is dit, ik kwam hier via je Style-Guide en je blogs zijn lekker leesbaar 🙂
  Over die taalfouten, ohh wat erg he! Soms is het gewoon lachwekkend hóe fout iets is byv *veelgeziene fout*: Zij betaalD. Daar kun je je echt aan ergeren!
  Wat cool dat jij MIM doet, ik denk er over na om na mijn vwo ook die opleiding te volgen. Maar even een vraagje: krijg je veel economie op de opleiding? Pure economie of meer in de vorm van management? Want daar ben ik nogal benieuwd naar aangezien ik economie écht niet kan maar je moet wel economie 1 hebben als je toegelaten wil worden @ MIM.
  Ik hoor het wel, je mag me anders ook mailen!
  Groetjes Sophia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: